پنینگ و موشن بلور دو نوع از تکنیک های بسیار جذاب و زیبای عکاسی میباشند. چراکه به واسطه آنها میتوان حرکت اجسام محرک را به نمایش گذاشت. درواقع در عکاسی به دلیل طبیعت ایستای عکاسی، نشان دادن حرکت بسیار چالش برانگیز است. چراکه به جای آنکه بتوانید کل زنجیره اتفاقات حرکت را ثبت نمایید، تنها یک لحظه را میتوانید ثبت کنید. از طریق تنظیم سرعت شاتر بالا میتوان بواسطه دوربین های خود کل وقایع را چند عکس دقیق تجزیه کند و این عکس ها داستان صدم و هزارم ثانیه در آن زمان را نقل میکنند.
این موضوع خصوصا در عکاسی حیات وحش و میدان های مسابقه از اهمیت زیادی برخوردار است. اما مشکلی که در این موضوع وجود دارد این است که در سرعت شاترهای به این سریعی، سوژه به طور ایده آل در حال خودش خشک شده، در نتیجه در عکس حسی از حرکت دیده نمیشود. برای رفع این موضوع دو روش وجود دارد که عبارتند از موشن بلور Motion Blur و یا پنینگ همراه با موشن بلور Panning with motion Blur.
در رابطه با پنینگ در مقاله آموزش جالب عکاسی پنینگ به طور مفصل صحبت کردهایم و میتوانید به آن مراجعه کنید.
پنینگ همراه با موشن بلور
موشن بلور Motion Blur مربوط به ظاهر اشیاء در حال حرکت در عکس میباشد. این پدید هنگامی رخ میدهد که عکس زمانی ثبت شده و تغییرات در زمان exposure رخ دهد. درواقع هنگامی که شیئی در عکس شما درحال حرکت است یا به طور عمد تکان داده میشود، رخ میدهد. هرچه سرعت شاتر طولانی تر باشد، ظاهر سوژه motion blur تر خواهد بود.
پنینگ Panning به روشی گفته می شود که در آن شما با دوربین به دنبال سوژه حرکت میکنید درصورتی که سوژه در viewfinder شما در عین حال بازهی حرکتی که دارد، در جای ثابتی قرار دارد. این تکنیک خصوصا هنگامی که سوژه به طور افقی درحال حرکت است، بیشترین تاثیر را دارد. ترکیب این دو تکنینک یعنی پنینگ همراه با موشن بلور بدین صورت است که در آن عکاس همراه با حرکت سوژه panning انجام میدهد و در عین حال از سرعت شاتر آهسته استفاده میکند. در آخر عکسی حاصل میشود که در آن بخشی از سوژه شفاف و بخش دیگر آن Blurred است. در نتیجه حس دیداری حرکت به مخاطب ایجاد میکند.
موشن بلور در عکاسی
طی زمان عکاسی، عکس نهایی ترکیبی از اشیاء موجود در صحنه در طی زمان exposure به همراه حرکت آنها جلوی viewpoint دوربین است. در طول exposure هر محرکی که بتواند در قاب تصویر سریعتر از سرعت شاتر حرکت کند، قادر خواهد بود در لحظه ثبت شود. میتوان گفت این تکنیک تا حدودی برعکس پنینگ در عکاسی است. این حالت سوژه کمی به سمت جهتی که در آن حرکت کرده کشیده میشود. این کشیدگی در دوحالت ایجاد میشود: 1. شیئی در داخل قاب حرکت میکند 2. دوربین در زمان exposure در برابر یک سوژهی ایستا حرکت کند.
مورد دوم نسبت به مورد اول انتخاب بهتری برای ایجاد حس حرکت در صحنه های بیحرکت است. استفاده از این تکنیک به عکاس این امکان را میدهد که برای موقعیتی که در آن سوژه کاملا ثابت بوده، نتیجهای خلاقانه ایجاد نماید. هنگامی که دوربین کاملا ثابت است، موشن بلور میتواند حالتی بین حرکت و پایدار بودن عناصر در صحنه را ایجاد کند.
هنگامی که شاتر باز است، اجسامی که در طول exposure ثابت هستند، شفاف باقی میمانند؛ اما سوژه هایی که در طول exposure درحال حرکت اند، بسته به سرعتشان، blurred میشوند. مشکلی که در این روش وجود دارد بدین شرح است که هنگامی که مدت زمان exposure خیلی طولانی باشد، پس زمینهی سوژهی شما خیلی روشن خواهد شد و ممکن است در نهایت شما سوژهتان را از دست بدهید. باتوجه به آنکه نورپردازی سوژه بحث بسیار مهمی در فرایند عکاسی است، باید به این موضوع توجه داشته باشید. به طور خود به خود روشنی پس زمینه در طول زمان exposure خیلی از سوژه ی شما قوی تر هستند. این روش مناسب مواقعی است که پس زمینه های تیره تر داشته و سوژه میتواند به خوبی خودش را نشان دهد.
پنینگ در عکاسی
پنینگ Panning در عکاسی به روشی گفته میشود که شما خود با دوربینتان سوژه را دنبال کنید در صورتی که سوژه در viewfinder دوربین جایگاه ثابتی دارد. این تکنیک هم قابل استفاده با موشن بلور است و هم بدون آن. برای عکاسی Panning از سوژه، معمولا این کار باید با سرعت شاتر سریع صورت گیرد تا حرکت به طور کامل ثبت شود. زیبایی Panning این است که عکس نهایی به میزان زیادی وابسته به سرعت شاتر تنظیم شده توسط عکاس است و در سرعت شاترهای آهسته تر حالت Motion blur پیدا میکند.
انجام صحیح پنینگ
برای آنکه بتوانید پنینگ panning در عکاسی را به درستی انجام دهید ابتدا باید بتوانید سرعت حرکت سوژه را با حرکت دوربین و لنز خود هماهنگ نمایید. حرکت سیال دوربین برای دستیابی به نرمی و بلور پس زمینه ضروری است. همچنین لازم است درک درستی از چگونگی حرکت سوژه و نحوه تاثیر این حرکت بر عکس نهایی، داشته باشید. اولین و واضحترین مورد این است که سوژه باید در حال حرکت بوده و ترجیحا این کار را در یک فاصلهی مشخص انجام دهید.
معمولا بهترین panning blur هنگامی صورت میگیرد که سوژه در زاویهای درست در حال حرکت باشد و این حرکت موازی با میدان دید عکاس باشد. هرچه سوژه در فاصله دورتری قرار داشته باشد، حرکت آن آهسته تر به نظر میرسد و آسانتر میتوان آن را دنبال کرد. اما توجه داشته باشید که در فاصله خیلی دور نیز تمایز بین سوژه و پس زمینهی آن از بین میرود و حالت حرکت آن از بین خواهد رفت.
علاوه بر این، هرچقدر پس زمینه به سوژه نزدیکتر باشد، سرعت حرکت بیشتر دیده خواهد شد. به عنوان یک قانون در نظر داشته باشید که وقتی در حال قاب بندی یک عکس هستید، اطمینان حاصل کنید که سوژه تان به اندازه ای بزرگ است که بتواند 25 تا 35 % قاب را اشغال نماید.