آموزش اصول عکاسی مستند به منظور ثبت وقایع و لحظه ها به همان شکل و حالی که واقعا رخ دادهاند صورت میگیرد و به عنوان میراثی برای آیندگان قرار میگیرد. عکاسی مستند در عین طبیعی و در لحظه بودن، مشخصی نیز دارد؛ تمامی این اصول یک شعار را بیان میکنند: «واقعی و خام بودن احساسات سوژه ی عکاسی» با رعایت این مورد عکس های فوق العاده ای خواهید گرفت.
فهرست مطالب
عکاسی مستند چیست؟
عکاسی مستند از انواع هنرهای عکاسی میباشد که با مفاهیم مختلفی قابل توضیح است. هدف از اینگونه عکس ها ایجاد نمایشی دقیق از یک موضوع است. درواقع عکس های مستند واقعیت یک موضوع یا رخداد را شرح میدهند به طوری که شما با مشاهده آن متوجه اتفاقات پشت عکس خواهید شد و به نوعی آن ها را احساس خواهید کرد. همچنین عکاسی مستند ارتباط نزدیکی با عکاسی خیابانی و عکاسی ژورنالیسم دارد، اما دارای تفاوت هایی نیز میباشد.
برای مثال در عکاسی ژورنالیسم تصویر موردنظر تنها محدود به یک خبر یا رویداد است اما در عکاسی مستند تصاویر بصورت جمعی و برای نشان دادن یک موضوع عمیق تر صورت میگیرد. در تحولات سیاسی و اجتماعی بیشتر از نوع کاسی مستند استفاده میشود تا اوضاع اجتماعی، فرهنگی و سیاسی و خیلی موارد دیگر را به مردم جهان نمایش دهد.
عکاسان معروف مستند
عکس های مستند همواره به عنوان ابزاری قدرتمند به منظور ایجاد تغییرات اجتماعی مورد استفاده قرار گرفتهاند. بیشتر عکس های مستندی که تا به امروز ثبت شدهاند مربوط به ثبت وقایع تاریخی برای نسل های آینده یا برای مطالعه علمی هستند. در ادامه به معرفی برخی از عکاسان مطرح و موفق این سبک میپردازیم:
John Beasley Greene جان بیسلی گرین (1856-1832)
جان بیسلی گرین از عکاسان فرانوسی میباشد که برای عکاسی از ویرانه های جهان باستان سفرهای زیادی انجام داد. همچنین او و سایر عکاسان هم دورهای دیگرش باهم همکاری کردند تا میراث فرانسه ای که به سرعت در حال نابودی بودند را از طریق عکس هایشان به ثبت برساند.
Timothy O’Sullivan تیموتی اوسالیوان (1882-1840)
تیموتی اوسالیوان بیشتر به دلیل فعالیت هایش در طول جنگ داخلی آمریکا و مستندسازی فضاهای وحشی غرب آمریکا شناخته میشود. در طول جنگ، اوسالیوان یک فرد غیرنظامی بود که با دیگر عکاسان و هنرمندان هم دورهاش سفر میکرد و وقایع مهمی نظیر نبرد در گتیسبورگ و تسلیم ژنرال لی در دادگاه آپوماتو را ثبت کرد.
آثار او اغلب به طرز تکان دهندهای وحشیانه و ترسناک بود، از جمله عکاسی از اجساد مرده، خونریزی و وحشت عمومی جنگ. همچنین او در نظرسنجی های اولیه کانال پاناما کمک کرد و یکی از نخستین افرادی بود که ویرانه های باستانی و پوئبلوس جنوب غربی ایالات متحده را مستند کرد.
Jacob Riis جیکوب رییس (1914-1849)
جیکوب رییس یکی از روزنامه نگاران در نیویورک تریبون بود که در یکی از فقیرترین و جنایتکارترین مناطق شهر کار می کرد. گزارش هایی که جیکوب ضبط میکرد به نوعی اثر ملودرام شناخته میشود و او همواره سعی میکرد فقر را به افراد نشان دهد. در نتیجه رییس با استخدام عکاسان حرفه ای برای نمایش شرایط مردم، بصورت خودآموز عکاسی را اموزش دید. رییس به عنوان یکی از پدران علم عکاسی شناخته میشود چراکه از اولین افرادی میباشد که از فلاش در عکاسی استفاده می کرد. از مشهورترین کتاب او می توان به «نیمی دیگر چگونه زندگی می کند» اشاره کرد. عکاسی رییس شرایطی را شرح میداد که بسیاری از مردم حتی تصور نمی کردند در آن زمان وجود داشته باشد.
از عکاسان موفق معاصر در حوزه ی عکاسی مستند می توان به Steve McCurry استیو مک کوری، Fazal Sheikh فاضل شیخ و Pieter Hugo پیتر هوگو را اشاره کرد.
آموزش اصول عکاسی مستند
مستند به معنای «اتفاق افتادن به طور طبیعی» است.
عکاسی مستند برای ثبت وقایع مهم و تاریخی استفاده می شود، در نتیجه در عکاسی خبرنگاری که در آن گزارشی از زندگی و وقایع طبیعی است ، عکاسی مستند نیز مستتر است. این نوع حرفه عکاسی در تمام سطوح از ابتدایی تا پیشرفته باید اصل صداقت را رعایت کرد. وارد زندگی روزانهی افراد شوید ، برنامه ریزی کنید و چند ساعتی با آن ها وقت بگذرانید ، گفت و گو نمایید و هر آن چه به طور طبیعی رخ میدهد را ثبت کنید. از سوژهی خود فاصله بگیرید تا به طبیعی ترین شکل ممکن رفتار کند.
از احساسات واقعی افراد عکس بگیرید
در این قسمت علاوه بر توجه به محیط زندگی، باید به روحیات فرد نزدیک شوید تا در مقابل دوربین شما احساس راحتی کنند. اگر در یک خانواده در حال عکاسی میباشید از آن ها درخواست کنید آلبوم عکس های خانوادگی شان را نگاه کنند. با یکدیگر خاطرات را مرور کنند و موسیقی های نوستالژیک پخش کنند.
تمام چیزی که در عکاسی مستند نیاز دارید و باید به آن خیلی توجه کنید این است که احساسات واقعی و خام افراد را به تصویر بکشید. اگر در محیطی مانند روستا یا مزرعه عکاسی میکنید آن ها را مشغول به خود نکنید تا حالت خاصی به چهره یا بدن خود بدهند. از دور عکس بگیرید. در صورتی که به آن ها نزدیک شدید، فقط شروع به گفت و گو کنید؛ صداقت، خجالت و هیجان احساساتی خواهد بود که با آن ها مواجه حواهید شد.
عکس گرفتن از جزئیات را فراموش نکنید
در سه قاب با دید کلی ، متوسط و نمای بسته عکس بگیرید. لازم نیست که تمام اجزا بدن یا صورت سوژه در قاب قرار بگیرد. تنها بخشی که مورد توجهتان است را در قاب خود قرار دهید. اینکه چگونه افراد هنگام غذا خوردن قاشق هایشان را در دست می گیرند، یا فنجان چای شان را ، مسیر نگاهشان و بسیاری از جزئیات می تواند عکس شما را به درونیات سوژه نزدیک کند.
میتوانید با مجموعه ی عکس ها داستان روایت کنید
با رعایت نکات ذکر شده آغاز به عکاسی نمایید و عکس ها را در مسیر مقصدتان بگیرید تا روایت تان آغاز و پایانی داشته باشد.
یک نمای کلی از محیط زندگی یا کار سوژه، به بیننده بدهید
از نمای بیرونی ساختمان یا هر سازه ای که سوژه در آن سکونت دارد عکس بگیرید. یک نمای باز از کتابخانهی شخص، آشپزخانه، کارگاه ، دیواریادگاری ها، لباس مورد علاقه ی سوژه و… به ایجاد احساس نزدیکی کمک میکند.
توصیه میکنیم که اگر تصمیم دارید عکس بگیرید از همین حالا شروع کنید. از افرادی که در زندگی تان مهم هستند عکس بگیرید و مجموعه درست کنید. مجموعهی عکس ها هنگام صرف غذا ، هنگام بازی والیبال ، خوردن چای ، رقصیدن و …
بزرگترین قدم ، قدم اول است.