عکاسی مدلینگ فشن و یا عکاسی مد از جمله شاخه های بسیار پر درآمد در عکاسی میباشد. صنعت مد و پوشاک برای تبلیغ و بازاریابی محصولات خود به عکاسان حرفهای در این زمینه نیاز دارند. به راحتی میتوان گفت، صنعت مد ارتباط تنگاتنگ و غیر گسستنی با حرفهی عکاسی دارد. عکاسی مدلینگ بر نمایش لباس ها و اکسسوری های مد تمرکز دارد. باتوجه به آنکه صنعت مد همواره در حال تغیر و بروز رسانی میباشد، عکاسی در این حوزه نیز همگام با آن تغییر کرده است. چراکه یکی از اصول بسیار مهم در عکاسی فشن، درک روندهای جدید با الهام از گذشته است.
برای عکسبردرای در این زمینه باید از دوربین هایی استفاده شود که قدرت فوکوس بالایی دارند. زیرا باید توانایی به تصویر کشیدن جزئیات محصول موجود در صنعت مد مانند لباس های کوتاه و همچنین لباس های بازار ، کفش، عطر و سایر محصولات مارک دار موردنظر را داشته باشد. این کیفیت لازمه برای عکاسی از لباس، در تجارت الکترونیک که امروزه در حوزه پوشاک پیشرفت چشمگیری داشته است بسیار اثر گذار است.
برای آموزشهای بیشتر نیز میتوانید در کلاس عکاسی شرکت کنید
عکس های فشن یا همان مدلینگ بیشتر در تابلوهای تبلیغاتی و مجلات مد دیده میشود. در این نوع عکاسی معمولا از مدل هایی استفاده میشود که علاوه بر داشتن حداقل استانداردها ظاهری، قصد نمایش دادن و تبلیغ چیزی را دارند. باتوجه به لوکیشن عکسبرداری، نحوه ژست گرفتن، کادربندی و المان های بکار گرفته شده، به طور کلی عکاسی مدینگ در چهار زیر سبک طبقه بندی میشود:
- عکاسی مد کاتالوگ Catalogue Photography
- عکاسی مد عالی High Fashion photography
- عکاسی مد خیابانی Street Fashion Photography
- عکاسی مد ادیتوریال Editorial Fashion Photography
فهرست مطالب
اولین عکاسی مدلینگ فشن
نخستین بار عکاسی مدلینگ فشن در اوایل دهه 1840، برای عکسبرداری از دختران اشراف زاده بکار گرفته شد. اما اولین باری که از این نوع عکاسی در صنعت مد و پوشاک استفاده شد، مربوط به اوایل دهه 1860 برای مستند سازی خلاقانهترین خانه های مد پاریس بود. تصور میشد که استفاده از مدل های حرفهای منزجر کننده و ناخوشایند باشد. به همین منظور عکاسان از مشاهیر اجتماعی، افرادی که محبوبیت خاصی در میان مردم داشتند، به عنوان مدل عکسبرداری استفاده کردند. از جمله این مشاهیر میتوان به گرترود واندربیلت ویتنی یا سارا برنهارد اشاره کرد.
حتی بعدها نیز زمانی که استفاده از مدل های تمام وقت معمولتر شد، به جای اینکه از آنها عکس گرفته شود، صحنه ها توسط هنرمندان طراحی میشد. ژورنال های عکاسی مدلینگ و گسترش خوانندگان آنها، همراه با پیشرفت سریع فناوری آمریکایی در زمینه عکاسی و چاپ، ایالات متحده را به یک مرکز مهم در زمینه عکاسی تبدیل کردند.
ین موارد در کلاس عکاسی آنلاین نیز مطرح میشود
عکاسی مد قرن 21
شاخه های اصلی و تاثیر گذار در عکاسی مدلینگ فشن قرن 21 شامل بمبگذاری های 11 سپتامبر، جهانی شدن و فقیر شدن جهان سوم میباشد. درواقع عکاسی مد این قرن با این 3 مشخصه آغاز و شکل گرفت. با اینکه این مسائل کاملا سیاسی است اما به طرق مختلفی تاثیر خود را بر صنعت مد گذاشتند. شیوه های تجارت اخلاقی و سیاست های سبز سیاست های خرید را شکل می دهند.
لباس های پوشیده اکنون بیشتر در چین تولید میشوند. فرار برای کاهش عدم قطعیت های مالی و سیاسی، احیای عکس های مد سورئالیستی یا سبک کیچ و همچنین استفاده مداوم از افراد مشهور و سوپرمدل های قدیمی را تشویق کرده است. نارضایتی فزاینده از ارزش های تثبیت شده پس از ریاضت اقتصادی در سراسر جهان، همچنان باعث تحریک استفاده از عناصر بحث برانگیز در طراحی عکس های مدلینگ میشود.
نکات مهم در عکسبرداری از لباس
- نحوه چیدمان: در صورتی که هدف عکسبرداری از چند قطعه لباس باشد باید چیدمان آنها به نحوی صورت بگیرد که هر لباس به تنهایی بتواند چشمگیر باشد و از طرفی با قرار گیری درکنار یک ترکیب دیگر به جذاب تر دید شدن آن ترکیب هم کند.
- جنس:عکسبرداری از لباس باید این قدرت را داشته باشد که بیننده بتواند بدون لمس آن جنس و تکسچر لباس را درک کند. در واقع حس سازی در این مبحث بسیار مهم است. نرمی و لطافت، میزان خمش و سفتی و بافت پارچه همگی بایستی در عکس به خوبی به تصویر کشیده شوند.
- نورپردازی: با کنترل و هدایت نور میتوان بخش های مورد نظر از بافت یک لباس را به نمایش گذاشت یا در صورت نیاز مخفی کرد. هدایت نور در سایه سازی و انعکاس آن از سطوح روی بافت تاثیرگذار است . در جنس پارچه هایی مثل لمه و ساتن نقش نورپردازی در جلوه بخشیدن به لباس و پارچه تاثیر به سزایی دارد. نور از کناره یا نور مستقیم دو روش برای نورپردازی عکاسی لباس است که در به تصویر کشیدن بافت پارچه نقش دارد. نور مستقیم کاهش و مخفی سازی بافت را به دنبال خواهد داشت اما در نورپردازی کناره ای به کمک سایههای ایجادی وضوح بافت را میتوان افزایش داد. هر الیافی خصوصیات بازتاب نور متفاوتی از خود نشان می دهد که توجه به این خصوصیات در عکاسی از اصول مهمی به شمار می رود..یک نکته مهم در نورپردازی این بخش این است که بازتاب رنگ ها در زیر نور های رنگی میتواند متفاوت باشد و بیننده را در دیدن رنگ اصلی دچار خطا کند.
- پشت زمینه: انتخاب یک بک گراند مناسب برای عکسبرداری از لباس مهم است این بک گراند باید چند ویژگی داشته باشد اول: خصوصیات پارچه و لباس را بتواند منعکس کند، دوم: هماهنگی با نقش، رنگ و طرح پارچه داشته باشد.
- عکس برداری از لباس بدون حضور مدل و مانکن چالش هایی دارد که بایستی در قدم اول آنها را شناخت و بعد اقدام به رفع آنها کرد. در این زمینه به تجهیزاتی نیاز است که وجود آنها درصد موفقیت عکاسی را با یک خروجی مناسب افزایش میدهد..با تکنیک عکاسی شارپ میتوان لبه های لباس را از پس از زمینه پس از عکاسی و با فنون فتوشاپ جدا کرد و در کانسپت مورد نظر قرار داد.
قواعد عکاسی مدلینگ
در عکاسی مدلینگ تماما هدف به تصویر کشیدن لباس و مدل و بحث زیبایی است بنابراین بایستی روی جزئیات توجه زیادی نمود. لباس باید چینش و خوانش خوبی روی تن مدل داشته باشد و درکنار آن حالات و ژست های مدل باید به صورتی تنظیم شود که در زیبا تر به تصویر کشیدن لباس کمک کند.از اصول مهم ارتباط بین دوربین و مدل است. مدل باید کاملا با اعتماد به نفس و راحت در مقابل لنز دوربین ظاهر شود. هرگونه تنش، اضطراب و ناراحتی در چهره مدل میتواند اثری منفی به تصویر نهایی داشته باشد.
باید هدف عکسبرداری مشخص شود و بنا بر آن روی جزئیات لازم تمرکز شود.برای مثال اگر هدف عکاسی مد است باید برای جلوه بهتر لباس روی تن مدل، به جزئیات آرایش و میکاپ توجه نمود.حالات و ژست های مدل بسیار مهم است تمامی حرکات بدن باید مهم در نظر گرفته شود نیاز نخواهد بود که مدل برای یک ژست حالات سختی را تحمل کند بهتر است در نظر داشت راحتی در هر گونه حرکتی، ایستادن، نشستن و یا حتی لبخند زدن به دوربین احساس بهتری از مدل به بیننده را منتقل می کند.
استودیو و محل عکسبرداری و تجهیزات، از دیگر عوامل زمینه ساز یک عکاسی مدلینگ خوب است بهتر است بک گراند پشت سر مدل با توجه به هدف عکاسی صحنه سازی شود برای مثال در عکاسی مد با توجه به جنس و مدل لباس میتوان کانسپت مناسبی برای آن طراحی کرد و در کنار آن با اضافه نمودن المان هایی مثل چتر، کیف، گل، جواهرات زمینه عکاسی را جذاب تر نمود.بایستی در اطراف سوژه به دنبال زوایایی گشت که جلوه بخشی به لباس و مدل در آنها بیشتر است ازاینرو ممکن است نیاز باشد از بالا به سوژه نگاه شود که با در نظر گیری همه ی این موارد تاثیرگذاری عکاسی در نتیجه بهتر خواهد بود
بحث نورپردازی نکات قابل توجه مهمی دارد که برای عکسبرداری مناسب باید به آن با دقت زیاد توجه شود. در ادامه به این مبحث پرداخته میشود. د ر آخر امربا روتوش عکس نهایی میتوان به حدی مطلوب از نتیجه دست یافت.
نورپردازی در عکاسی مدلینگ فشن
اگر عکاسی در محیط طبیعی انجام میشود باید به زمان روز توجه داشت در طول روز با حرکت خورشید تغییر در زاویه نور تابیدهشده پدید میآید که میتوان از آن برای رسیدن به هدف استفاده نمود. با توجه به نکاتی که پیشتر در بخش نورپردازی ذکر شد هنگام ظهر بهترین زمان برای تابش نور به صورت مستقیم است اگر هدف از عکاسی مدلینگ تمرکز بر مد است این نور بهکلی تر نشان دادن لباس میتواند کمک کند در این حالت تمرکز به مدل و طرح لباس بالا میرود و بافت آن چندان مطرح نخواهد بود. حین غروب خورشید از نور کناره میتوان بهره جست، جزئیات بافت پارچه در این نور ظاهر خواهد شد و در مورد پارچههایی مثل ژاکارد، بافتنی و گیپور از این نور میتوان استفاده نمود. بهتر است میکاپ مدل هماهنگ با نور باشد تا جلوه بیشتری به تصویر ببخشد.
در عکسبرداری با نور مصنوعی و در استودیو بکار بردن تجهیزات لازم برای بازتاب نور و سایهها کیفیت عکسبرداری را بالاتر میبرد.نحوه، زاویه و جهت نورپردازی توسط عکاس تنظیم و اندازهگیری میشود عمق و شدت نور قابل کنترل خواهد.جهت نورپردازی به شکلی تعیین شود که جزئیات کار به سطح مطلوبی نشان داده شود ازاینرو بایستی میزان و جهت انعکاس نور در نظر گرفته شود و سطحی برای مقابل نور انتخاب شود که این بازتاب را بهخوبی در صورت نیاز انجام دهد.درصورتیکه هدف عکاسی از بدن مدل برای نمایش لباس باشد باید سطح زیادی از بدن در معرض تابش نور قرار گیرد در این مورد باید توجه کرد که فاصله مدل تا منبع نور به چه اندازه تعیین میشود.