عکاسی مدلینگ فشن و یا عکاسی مد از جمله شاخه های بسیار پر درآمد در عکاسی میباشد. صنعت مد و پوشاک برای تبلیغ و بازاریابی محصولات خود به عکاسان حرفهای در این زمینه نیاز دارند. به راحتی میتوان گفت، صنعت مد ارتباط تنگاتنگ و غیر گسستنی با حرفهی عکاسی دارد. عکاسی مدلینگ بر نمایش لباس ها و اکسسوری های مد تمرکز دارد. باتوجه به آنکه صنعت مد همواره در حال تغیر و بروز رسانی میباشد، عکاسی در این حوزه نیز همگام با آن تغییر کرده است. چراکه یکی از اصول بسیار مهم در عکاسی فشن، درک روندهای جدید با الهام از گذشته است.
برای عکسبردرای در این زمینه باید از دوربین هایی استفاده شود که قدرت فوکوس بالایی دارند. زیرا باید توانایی به تصویر کشیدن جزئیات محصول موجود در صنعت مد مانند لباس های کوتاه و همچنین لباس های بازار ، کفش، عطر و سایر محصولات مارک دار موردنظر را داشته باشد. این کیفیت لازمه برای عکاسی از لباس، در تجارت الکترونیک که امروزه در حوزه پوشاک پیشرفت چشمگیری داشته است بسیار اثر گذار است.
برای آموزشهای بیشتر نیز میتوانید در کلاس عکاسی شرکت کنید
عکس های فشن یا همان مدلینگ بیشتر در تابلوهای تبلیغاتی و مجلات مد دیده میشود. در این نوع عکاسی معمولا از مدل هایی استفاده میشود که علاوه بر داشتن حداقل استانداردها ظاهری، قصد نمایش دادن و تبلیغ چیزی را دارند. باتوجه به لوکیشن عکسبرداری، نحوه ژست گرفتن، کادربندی و المان های بکار گرفته شده، به طور کلی عکاسی مدینگ در چهار زیر سبک طبقه بندی میشود:
- عکاسی مد کاتالوگ Catalogue Photography
- عکاسی مد عالی High Fashion photography
- عکاسی مد خیابانی Street Fashion Photography
- عکاسی مد ادیتوریال Editorial Fashion Photography
فهرست مطالب
اولین عکاسی مدلینگ فشن
نخستین بار عکاسی مدلینگ فشن در اوایل دهه 1840، برای عکسبرداری از دختران اشراف زاده بکار گرفته شد. اما اولین باری که از این نوع عکاسی در صنعت مد و پوشاک استفاده شد، مربوط به اوایل دهه 1860 برای مستند سازی خلاقانهترین خانه های مد پاریس بود. تصور میشد که استفاده از مدل های حرفهای منزجر کننده و ناخوشایند باشد. به همین منظور عکاسان از مشاهیر اجتماعی، افرادی که محبوبیت خاصی در میان مردم داشتند، به عنوان مدل عکسبرداری استفاده کردند. از جمله این مشاهیر میتوان به گرترود واندربیلت ویتنی یا سارا برنهارد اشاره کرد.
حتی بعدها نیز زمانی که استفاده از مدل های تمام وقت معمولتر شد، به جای اینکه از آنها عکس گرفته شود، صحنه ها توسط هنرمندان طراحی میشد. ژورنال های عکاسی مدلینگ و گسترش خوانندگان آنها، همراه با پیشرفت سریع فناوری آمریکایی در زمینه عکاسی و چاپ، ایالات متحده را به یک مرکز مهم در زمینه عکاسی تبدیل کردند.
ین موارد در کلاس عکاسی آنلاین نیز مطرح میشود
نکات مهم در عکسبرداری از لباس
- نحوه چیدمان: در صورتی که هدف عکسبرداری از چند قطعه لباس باشد باید چیدمان آنها به نحوی صورت بگیرد که هر لباس به تنهایی بتواند چشمگیر باشد و از طرفی با قرار گیری درکنار یک ترکیب دیگر به جذاب تر دید شدن آن ترکیب هم کند.
- جنس:عکسبرداری از لباس باید این قدرت را داشته باشد که بیننده بتواند بدون لمس آن جنس و تکسچر لباس را درک کند. در واقع حس سازی در این مبحث بسیار مهم است. نرمی و لطافت، میزان خمش و سفتی و بافت پارچه همگی بایستی در عکس به خوبی به تصویر کشیده شوند.
- نورپردازی: با کنترل و هدایت نور میتوان بخش های مورد نظر از بافت یک لباس را به نمایش گذاشت یا در صورت نیاز مخفی کرد. هدایت نور در سایه سازی و انعکاس آن از سطوح روی بافت تاثیرگذار است . در جنس پارچه هایی مثل لمه و ساتن نقش نورپردازی در جلوه بخشیدن به لباس و پارچه تاثیر به سزایی دارد. نور از کناره یا نور مستقیم دو روش برای نورپردازی عکاسی لباس است که در به تصویر کشیدن بافت پارچه نقش دارد. نور مستقیم کاهش و مخفی سازی بافت را به دنبال خواهد داشت اما در نورپردازی کناره ای به کمک سایههای ایجادی وضوح بافت را میتوان افزایش داد. هر الیافی خصوصیات بازتاب نور متفاوتی از خود نشان می دهد که توجه به این خصوصیات در عکاسی از اصول مهمی به شمار می رود..یک نکته مهم در نورپردازی این بخش این است که بازتاب رنگ ها در زیر نور های رنگی میتواند متفاوت باشد و بیننده را در دیدن رنگ اصلی دچار خطا کند.
- پشت زمینه: انتخاب یک بک گراند مناسب برای عکسبرداری از لباس مهم است این بک گراند باید چند ویژگی داشته باشد اول: خصوصیات پارچه و لباس را بتواند منعکس کند، دوم: هماهنگی با نقش، رنگ و طرح پارچه داشته باشد.
- عکس برداری از لباس بدون حضور مدل و مانکن چالش هایی دارد که بایستی در قدم اول آنها را شناخت و بعد اقدام به رفع آنها کرد. در این زمینه به تجهیزاتی نیاز است که وجود آنها درصد موفقیت عکاسی را با یک خروجی مناسب افزایش میدهد..با تکنیک عکاسی شارپ میتوان لبه های لباس را از پس از زمینه پس از عکاسی و با فنون فتوشاپ جدا کرد و در کانسپت مورد نظر قرار داد.
قواعد عکاسی مدلینگ
در عکاسی مدلینگ تماما هدف به تصویر کشیدن لباس و مدل و بحث زیبایی است بنابراین بایستی روی جزئیات توجه زیادی نمود. لباس باید چینش و خوانش خوبی روی تن مدل داشته باشد و درکنار آن حالات و ژست های مدل باید به صورتی تنظیم شود که در زیبا تر به تصویر کشیدن لباس کمک کند.از اصول مهم ارتباط بین دوربین و مدل است. مدل باید کاملا با اعتماد به نفس و راحت در مقابل لنز دوربین ظاهر شود. هرگونه تنش، اضطراب و ناراحتی در چهره مدل میتواند اثری منفی به تصویر نهایی داشته باشد.
باید هدف عکسبرداری مشخص شود و بنا بر آن روی جزئیات لازم تمرکز شود.برای مثال اگر هدف عکاسی مد است باید برای جلوه بهتر لباس روی تن مدل، به جزئیات آرایش و میکاپ توجه نمود.حالات و ژست های مدل بسیار مهم است تمامی حرکات بدن باید مهم در نظر گرفته شود نیاز نخواهد بود که مدل برای یک ژست حالات سختی را تحمل کند بهتر است در نظر داشت راحتی در هر گونه حرکتی، ایستادن، نشستن و یا حتی لبخند زدن به دوربین احساس بهتری از مدل به بیننده را منتقل می کند.
استودیو و محل عکسبرداری و تجهیزات، از دیگر عوامل زمینه ساز یک عکاسی مدلینگ خوب است بهتر است بک گراند پشت سر مدل با توجه به هدف عکاسی صحنه سازی شود برای مثال در عکاسی مد با توجه به جنس و مدل لباس میتوان کانسپت مناسبی برای آن طراحی کرد و در کنار آن با اضافه نمودن المان هایی مثل چتر، کیف، گل، جواهرات زمینه عکاسی را جذاب تر نمود.بایستی در اطراف سوژه به دنبال زوایایی گشت که جلوه بخشی به لباس و مدل در آنها بیشتر است ازاینرو ممکن است نیاز باشد از بالا به سوژه نگاه شود که با در نظر گیری همه ی این موارد تاثیرگذاری عکاسی در نتیجه بهتر خواهد بود
بحث نورپردازی نکات قابل توجه مهمی دارد که برای عکسبرداری مناسب باید به آن با دقت زیاد توجه شود. در ادامه به این مبحث پرداخته میشود. د ر آخر امربا روتوش عکس نهایی میتوان به حدی مطلوب از نتیجه دست یافت.
نورپردازی در عکاسی مدلینگ فشن
اگر عکاسی در محیط طبیعی انجام میشود باید به زمان روز توجه داشت در طول روز با حرکت خورشید تغییر در زاویه نور تابیدهشده پدید میآید که میتوان از آن برای رسیدن به هدف استفاده نمود. با توجه به نکاتی که پیشتر در بخش نورپردازی ذکر شد هنگام ظهر بهترین زمان برای تابش نور به صورت مستقیم است اگر هدف از عکاسی مدلینگ تمرکز بر مد است این نور بهکلی تر نشان دادن لباس میتواند کمک کند در این حالت تمرکز به مدل و طرح لباس بالا میرود و بافت آن چندان مطرح نخواهد بود. حین غروب خورشید از نور کناره میتوان بهره جست، جزئیات بافت پارچه در این نور ظاهر خواهد شد و در مورد پارچههایی مثل ژاکارد، بافتنی و گیپور از این نور میتوان استفاده نمود. بهتر است میکاپ مدل هماهنگ با نور باشد تا جلوه بیشتری به تصویر ببخشد.
در عکسبرداری با نور مصنوعی و در استودیو بکار بردن تجهیزات لازم برای بازتاب نور و سایهها کیفیت عکسبرداری را بالاتر میبرد.نحوه، زاویه و جهت نورپردازی توسط عکاس تنظیم و اندازهگیری میشود عمق و شدت نور قابل کنترل خواهد.جهت نورپردازی به شکلی تعیین شود که جزئیات کار به سطح مطلوبی نشان داده شود ازاینرو بایستی میزان و جهت انعکاس نور در نظر گرفته شود و سطحی برای مقابل نور انتخاب شود که این بازتاب را بهخوبی در صورت نیاز انجام دهد.درصورتیکه هدف عکاسی از بدن مدل برای نمایش لباس باشد باید سطح زیادی از بدن در معرض تابش نور قرار گیرد در این مورد باید توجه کرد که فاصله مدل تا منبع نور به چه اندازه تعیین میشود.
چگونه در عکاسی مدلینگ موفق باشیم؟
-از یک دوربین دیجیتال مناسب و تجهیزات مناسب استفاده کنید.
-ویژگی های عمومی و جزئی صحنه را به صورت مناسب و بر اساس هدفی که دارید تنظیم کنید.
-بحث نور در عکاسی مدلینگ بسیار مهم است. حالت و شدت نور و چگونگی ورود نور به صحنه را کنترل کنید.
-از یک پنکه برای ایجاد تغییر در صحنه خودتان استفاده کنید. با ایجاد جریان های قوی هوا توسط پنکه اتفاقات جالبی در صحنه عکاسی و روی سوژه می افتد.
-با مدل عکاسی، تعامل داشته باشید و با صحبت با او ضمن دادن آرامش به وی، افکار و ایده های خود را با او به اشتراک بگذارید.
-تعادل رنگ سفید و نور دهی را در صحنه و تصویر کنترل کنید.
-در مورد چگونگی عکاسی مدلینگ خود به دقت فکر کنید. باید بدانید که کدام قسمت های تصویر مهم هستند و کدام قسمت ها اهمیت کمتری دارند.
-با مدل خود تعداد مختلفی از حالات، فیگور ها و ژست های مختلف را تمرین کنید. سعی کنید از او دقیقا چیزی را که در ذهن دارید بخواهید. مدل را به صورت کاملا آزادانه در انجام حرکاتش رها نکنید و سعی کنید حتی خلاقیت های او در انجام حرکات مختلف تحت کنترل شما باشد.
-فقط از یک مکان و نقطه ثابت عکس برداری نکنید و با حرکت کردن و تغییر زاویه عکس های مختلفی از مدل بگیرید.
-قبل از عکاسی ایده و مفهومی که مد نظر دارید برای خود مرور کنید تا بدانید دقیقا چه می خواهید. گاهی با نوع آرایش یا گریم و یا حالت موهای سوژه و مدل، می توان مفهوم عکس را تغییر داد.
-کفش، لباس و نوع پوشش مدل از ارکان اصلی عکاسی مدلینگ است و باید به آن توجه و دقت فراوان داشت.
-انتخاب صحنه و لوکیشن مناسب بسیار اهمیت زیادی دارد.
-اگر خودتان قصد انتخاب مدل را دارید. مشخصات دقیق مدل مد نظر را ابتدا مشخص کرده و سپس به دنبال او بگردید.(از طریق آژانس های مربوطه)
-ویرایش تصاویر با نرم افزار های مربوطه بسیار اهمیت زیادی در عکاسی مدلینگ دارد.
نکات آموزش بهترین ژستهای عکاسی مدلینگ
ژست صورت
- بهتر است کاملا مستقیم رو به دروبین نایستید. در این صورت سایههای اضافه روی صورتتان نمیافتد و پهنای صورت بیشتر به نظر میرسد.
- صورتتان را کمی از دوربین دور کنید. در این صورت سایه ایجاد شده روی استخوانهای گونه و بینی میافتد.
- چانهتان را به سمت پایین منحرف کنید. اگر چانه را به سمت بالا قرار دهید ممکن است غیر طبیعی به نظر برسید.
- گوشتان را به سمت دوربین قرار دهید. در این صورت خطی در امتداد فک قرار میگیرد.
- مراقب باشید که این زاویه خیلی شدید نباشد. در غیر این صورت بیننده فکر میکند سرتان را به زور سمت دوربین چرخاندهاند. سرتان را خیلی راحت به سمت دوربین قرار دهید.
یک لبخند طبیعی بزنید
- هیچ چیز مثل یک لبخند مصنوعی نمیتواند یک عکس را نابود کند. پس یک لبخند طبیعی بزنید. طوری لبخند بزنید که دندانهایتان مشخص باشد. معمولا افرادی که دندانهای زرد یا بدشکل دارند، تمایل دارند که با دهان بسته لبخند بزنند. اما شما به هیچ وجه این کار را انجام ندهید. لبهایتان را کمی باز کنید و اجازه دهید عکستان طبیعیتر و تاثیرگذارتر باشد.
- اگر امکان پذیر است هنگام عکاسی مدلینگ فردی را با خود به همراه داشته باشید. عکسهایی که مدل در آن واقعا در حال خندیدن است، عکسهای فوقالعادهای میشوند.
- قبل از عکس گرفتن لبهایتان را مرطوب کنید. این کار را با بالم لب و یا حتی لیس زدن انجام دهید. مرطوب کردن لب دو تا حسن دارد؛ یکی این که ترکهای ناخوشایند لب را در عکس نشان نمیدهد و دیگر این که مقداری درخشش به صورتتان اضافه میکند.
به بدنتان فرم دهید
- اگر ایستاده به سمت دوربین بایستید ممکن است چاقتر و یا نامتناسب به نظر برسید.
- شانههایتان را نسبت به دوربین بچرخانید.
- قوز نکنید. هنگام عکس گرفتن حتما راست بایستید؛ در این صورت بلندقد تر و لاغر تر به نظر میرسید.
- روی باریکترین و زیباترین قسمت بدنتان تمرکز کنید. اگر پاهای کشیده و زیبایی دارید، آنها را در عکس جلوه بیشتری دهید.
- دستهایتان را به کنار بدن یا پشتتان نچسبانید. اجازه دهید فضای خالی بین بازو و کمرتان وجود داشته باشد.
بهترین لنزها در عکاسی مدلینگ
- لنز 50 میلیمتر (Fifty Nifty)
50 میلیمتر اغلب “پنجاه پنجاه” نامیده می شود زیرا لنزی است که وقتی افراد به عکاسی DSLR علاقه مند می شوند با آن شروع می کنند، در یک حسگر فریم کامل، این لنز چیزی را نشان میدهد که چشمان شما به طور طبیعی مشاهده می کنند و یک راه عالی برای گرفتن زیبایی بدون تحریف است، 50 میلیمتر منبع خلاقیت در عکاسی مدلینگ است.
- لنز 50 میلیمتر
لنز 85 میلیمتر، انتخاب کلاسیک 85 میلیمتر به نسبت 50، لنز قوی تری است، فاصله کانونی بیشتر آن، برای تصویری شفاف، ایده آل است، 35 تکنیک فشرده را به تصاویر شما در عکاسی مدلینگ اضافه می کند که برای عکس های نزدیک بسیار مناسب است.
- لنز 35 میلیمتر
در فیلم های قدیمی، بیشتر عکاسی ها با لنز 35 عکسبرداری می شدند و تفاوت زیادی در سال 2019 به وجود نیامده است، زیرا گوشی های آیفون از یک منظر مشابه با این لنز هستند. لنز 35 میلیمتر، عدسی همه کاره ای است و به دلیل چشم انداز منحصر به فردی که در عکاسی مدلینگ فراهم می کند، از آن استفاده میشود.
- لنز تله فوتو(Telephoto)
لنز تله فوتو اغلب لنزهای رویایی برای افراد تازه وارد و یک مدعی عالی برای تصاویر مد است. بسته به نوع تصویری که شما تولید میکنید، لنزهای تله فوتوی مناسب، برای عکاسی مدلینگ ضروری هستند، این لنزها برای سواحل و دیگر مکانهای گسترده که در آن مسئله کمبود فضا وجود ندارد، عالی میباشند.
- لنزهای زوم یا پرایم (Primes or Zoom)
زوم و پرایم دو نوع اصلی از لنزها هستند، لنزهای زوم در محدوده کانونی متغیر (مانند 70-24 میلیمتر و 200-70 میلیمتر و غیره) قرار دارند که هر لنز را بسیار متنوع می کند، لنزهای زوم این امکان را برای شما فراهم می کند که بتوانید طیف گسترده ای از عکس ها را در عکاسی مدلینگ بگیرید. لنزهای پرایم دارای فاصله کانونی ثابت (24 میلیمتر ، 35 میلیمتر ، 50 میلیمتر و غیره) هستند و اغلب وضوح و کیفیت برتر تصویر را ارائه می دهند، آنها معمولاً کوچکتر و سبکتر از لنزهای زوم هستند.
انواع ژستهای آقایان در عکاسی مدلینگ
برای یک عکس مناسب بعد از رعایت اصول اولیه، لازم است حالات صورت و حرکات بدنی مدل به صورتی طراحی شود که حس دریافتی از آن همان حسی باشد که عکاس توقع دارد به بیننده خود منتقل کند. برای در نظرگیری انواع فیگورها و پوزهای مدل بایستی بررسیهای دقیق انجام شود گاهی ممکن است برای یک ژست مناسب ساعتها وقت صرف شود و صدها حالت تغیر کند و بازسازی شود تا نظر عکاس را جلب کند. ژستهایی وجود دارد که مقبولیت خود را به اثبات رساندهاند ازاینرو میتوان برای یک عکاسی خوب از آنها استفاده نمود اما فراموش نباید شود که همیشه خلق یک ژست و حالت، انحصار بخشی و خصوصیسازی یک عکس حرفهای را به دنبال خواهد داشت. در ادامه تعدادی از ژستهای مذکور معرفی خواهند شد.
- ژستهای نشسته
برای یک پوز رسمی که حالتی از اقتدار را به تصویر بکشد بهتر است مدل روی یک چهارپایه بنشیند، پاها کاملاً در موازات پایههای چهارپایه، کمی به جلو خم شود و دستها را در هم قفل کند با یک نگاه رسا و یک لبخند ملایم در دوربین نگاه کند.برای یک عکاسی روانتر مدل بهتر است کاملاً خود را رها کند. نشستن روی صندلی را به حالتی انجام دهد که گویی ذهنی آرام دارد و در حال انجام هیچ فعالیتی نیست برای مثال یکدست را بهصورت عمودی روی پای خود قرار دهد و دست دیگر را در جیب قرار دهد. زانوی پایی که دست روی آن عمود شده، بهتر است نود درجه تنظیم شود و پای دیر در حالت آزاد قرار گیرد. صمیمت در چهره مدل در این ژست میتواند در ایجاد حس لازمه کمک کند.
- ژستهای ایستاده: در این ژستها دو حالت میتواند وجود داشته باشد ژستهای تکیه دادهشده و ژستهای در حال حرکت.
- ژستهای تکیه داده: در این ژستها مدل به یک دیوار تکیه میدهد در حالی پشت ستون فقرات کاملاً در تماس با دیوار قرارگرفته است یکی از پاها ستون بدن شده و پای دیگر ضربدری مقابل این پا قرار میگیرد صورت مول به یکی از جوانب راست یا چپ صحنه متمایل میشود، دستها میتوانند به حالتهای دستبهسینه یا در جیب و یا یک دست در جیب و دست دیگر در بین موها قرا بگیرند از بین این ژستها ترکیبهای بسیاری میتوان استخراج کرد.
- ژستهای در حال حرکت: در این ژستها بهتر است مدل کاملاً خونسرد به نظر برسد توصیه میشود از نگاه دقیق به دوربین خودداری شود و حالت چهره به حالتهای معمولی و غالب صورت نزدیک باشد در این پوزها عکاسی زاویهای اهمیت خاصی پیدا میکند در نظرگیری زاویهای از بدن شخص که کلیت حرکت را نشان دهد کافی است. صورت میتواند رو به پایین رو به جوانب و یا مستقیم رو به جلو تنظیم شود باید سعی شود قوز در ستون فقرات دیده نشود شانهها در حالت عادی مستقیم و در صورت حرکت روبهجلو کمی حالت خمشدگی برای شتابگیری در حرکت در تصویر نشان داده شود.
ژستهای ذکرشده تنها اشاراتی از صدها حالتی است که مدل میتوانند در عکاسی از آن استفاده کنند البته که ترکیب کردن این ژستها میتواند نتایج خوبی را به دنبال داشته باشد.
در عکاسی مدلینگ مردانه چه اصولی باید رعایت شود ؟
برای یک عکاسی موفق پارامترها و اصولی وجود دارد که با رعایت آنها عکاسی بهصورت حرفهای انجام میشود و به دنبال آن خروجی کار رضایتبخش خواهد بود. در این گزارش سعی شده است بهطورکلی به این اصول اشاره کرد:
- نور: در عکاسی از مهمترین اصول نور کافی برای عکاسی است. دو نوع نور در مبحث عکاسی وجود دارد: نور عمومی، که در تمامی صحنه و اندام مدل حضور دارد و نور اختصاصی که در یک زاویه خاص تابیده میشود و انتظار بازتاب خاصی از آن نور وجود دارد از این نورپردازی غالباً برای بعد بخشی به تصویر استفاده میشود.
- صحنه: منظره عکاسی با توجه به هدف عکاسی تعین میشود این صحنه ممکن است یک منظره طبیعی و یا یک محل خاص که صحنهسازی و اجراشده است باشد. بایستی عکاس بهتمامی بخشهای صحنه اشراف داشته باشد تا بتواند زاویه دلخواه قرارگیری دوربین خود را تنظیم کند.
- مدل: شخصی که عکسبرداری از او انجام میشود نباید کسل، خسته و یا بیمار باشد حالت نگاه شخص به دوربین باید تأثیرگذار باشد در ضمن شخص بایستی این توانایی را داشته باشد تا حسی که از او انتظار میرود را در چهره خود به شکلی بیان کند که مخاطب را جذب کند.
- هارمونی: فضاسازی در عکاسی بسیار مهم است در صورتی که عکاسی رنگی انجام میشود بایستی فضا و محیط بهگونهای چینش داشته باشد که ریتم منظم و یا پیوستهای داشته باشد بهتر است یک تم اصلی در فضاسازی شود هارمونی رنگهای بکار برده شده در اجزای پیشزمینه تصویر در به انجام رساندن این اصل نقش اساسی دارد