انواع نورپردازی در عکاسی چیست ؟ برای اینکه بتوانیم عکس بهتری داشته باشیم باید یکسری نکات و اصول را بدانیم که از مهم ترین آنها اصول مربوط به نورپردازی است . ما می توانیم با نورپردازی صحیح باعث دادن جلوه خاص و عمیق تصویری باعث تاثیرپذیر بیننده شویم… اصول نورپردازی در آتلیه ،انواع نورپردازی در عکاسی پرتره و … از انواع نورپردازی هستند.
فهرست مطالب
عوامل مهم در انواع نورپردازی در عکاسی
عوامل متعددی در انواع نورپردازی در عکاسی تاثیر گذار هستند. نورپردازی صحیح از اصلیترین و اساسیترین موارد در داشتن یک تصویر زیبا و حرفهای در عکسبرداری است. اینکه چگونه متوجه شویم برای چه سبک هایی، چه نوع نورپردازی مناسب هستند، بسیار مهم میباشد. چراکه هر نوع عکسی، زاویه و نورپردازی خاص خود را دارد.
میزان حرارت، شدت و جهت نور، سه عامل بسیار مهم در چگونگی نورپردازی میباشد. تغییر در هر کدام از موارد مذکور میتواند به راحتی نتیجه کار را دستخوش متحمل تغییر نماید. در ادامه به بررسی هر کدام از آنها میپردازیم.
1. میزان حرارت
منظور از میزان حرارت در انواع نورپردازی در عکاسی، گرما یا حرارتی نیست که در اثر روشن شدن یک لامپ ایجاد میشود. بلکه منظور سایه رنگ یا رنگ نور تولید شده از یک منبع نور است. یکی از معمولترین ایراداتی که در نورپردازی ها وجود دارد، وجود رنگی است که به طور چشمگیری از یک نما به نمایی دیگری تغییر میکند. در این نوع عکس ها، عاملی که باعث شده تا تصویر غیر حرفهای به نظر برسد نور یا نورهایی است که بسیار بر روی سوژه فوکوس کرده و آنرا خیلی واضح نشان میدهند.
لامپ های سقفی فلورسنت، حباب های نورانی، پروژکتورهای هالوژن، لامپ های فلورسنت فشرده و جدیدترین لامپ های LED، تمامی از انواع منابع نور در عکاسی محسوب میشوند. هر کدام از موارد مذکور میزان متفاوتی از نور را ایجاد میکنند و میتوانند منجر به سایه رنگی سبز، زرد-نارنجی یا سایه رنگ مایل به آبی روی عکس ها شوند.
اگر در استودیو عکاسیتان پنجرهای نیز وجود داشته باشد، با مشکل نور طبیعی هم مواجه میشوید. زیرا این نور در طول روز مدام درحال تغییر است. برای رفع این مشکل در هنگام عکاسی، پنجره ها را با پرده بپوشانید تا نور طبیعی وارد نشود.
وقتی برای نوردهی در عکاسی قصد دارید از لامپ استفاده کنید، میزان های کلوین آنها را بررسی کنید. با این کار میتوانید کل نورپردازی منابع نوری را با توجه به مقیاسه کلوین به طور یکسانی پخش کنید. مقیاس k5000 یا بیشتر، نوری سردتر یا متمایل به آبی از خود ساتع میکند. اما لامپ هایی با مقیاس k3000-2700 نور گرم را ایجاد مینمایند. لامپ هایی که در دسته «نور روز» قرار میگیرند، دارای ردۀ متوسطی بوده و نوری خالص و طبیعیتر تولید میکنند.
2. شدت و جهت
از دیگر عوامل بسیار مهم در انواع نورپردازی در عکاسی، شدت و جهت نور است. میزان نور و جهتی که باعث ایجاد سایه در عکس میشود تعیین کننده کیفیت تصویر محسوب میگردد. با اینکه فلاش یکی از تجهیزات اصلی نورپردازی است اما توصیه میکنیم همیشه از این ابزار استفاده نکنید و بجای آن از نور موجود برای عکسبرداریتان بکار بگیرید. چرا که فلش دوربین میتواند باعث وارد کردن نقص (سایه ها و نقاطی با بازتاب شدید) در عکس شود.
نورپردازی باید ملایم باشد و از تجهیزاتی نیز استفاده کرد که نرم را به صورت نرم پخش کند. نورپردازی خیلی زننده باعث ایجاد سایه هایی شدید و نورهای ناخواسته بسیار گرم میشود. تصاویری که نیمه تاریک هستند را میتوان با کمی کنتراست، روشنایی بیشتری به انها بخشید.
اگر منبع نوری که برای عکسبرداری انتخاب کردهاید روشنایی کافی را ایجاد نمیکند و یا اینکه تابش پرتوهای آن مایل بوده و تمام قسمت های سوژه عکاسی را پوشش نمیدهد، به منبع نوری وسیع تر احتیاج دارید. درصورتی که نمیتوانید منبع نور دیگری تهیه کنید، با استفاده از صفحه سفید پوشیده شده با فویل آلومینیوم (زاویه های خارجی را تیره میکند) میتوانید نور را از منبع اصلی شکسته و به سمت سوژه هدایت نمایید. از این وسیله میتوان برای تنظیم سایه های کناره سوژه عکاسی و تهیه یک منبع نور کامل برای کاهش سایه ها و واضح کردن لبه ها نیز بکار گرفت.
چند روش ساده نورپردازی در عکاسی
اگر برای شما تا به حال سوال پیش آمده که نورپردازی در عکاسی چیست ، ما می خواهیم به این سوال شما پاسخ بدهیم با نوشتن چند روش ساده از نورپردازی ، تاثیر و تفاوت های که در عکاسی شما بوجود می آورد .
- روش اول : در این روش منبع نور از نوع استروبی است در یک سافت باکس به سایز متوسط قرار گرفته است . محل قرار گیری آن پنج پا ( هر پا برابر ۰٫۳۰۴۸ متر ) دور از مدل مورد عکاسی قرار می گیرد ، سپس چهار پا به بالاتر از مدل مورد نظر قرار گرفته و به اندازه 45 درجه سر آن را به سمت پایین می آوریم . محل قرار گرفتن دوربین مستقیم زیر آن است ؛ به این روش ، روش نورپردازی پروانه ای می گویند .
- روش دوم : در این روش مرکز سافت باکس را در سمت چپ مدل قرار داده ( دوربین در سمت راست ) با درجه ای که منبع نور به صورت مستقیم بر روی آن بتابد . به این روش پرآرایی یا feathering می گویند . این روش برای کنترل و چرخش مناسب نور در صحنه بسیار موثر است و کمک میکند از یک نور سخت به یک نور نرم تبدیل شده ، که همانند عمل یک بازتاب دهنده 110 درجه است .
اصول نورپردازی آتلیه
حالا می خواهیم با شما بدانیم که اصول نورپردازی زمانی که ما در استودیو عکس برداری می کنیم چیست:
- اصل اول : مدل مورد عکاس برداری ، باید درخشان ترین شکل در عکس گرفته شده باشد ؛ مگر زمانی که شما دارید از یک سایه عکس برداری می کنید . موضوع مورد عکس برداری باید همیشه روشن ترین شی باشد یا از لحاظ روشنایی با دیگر اشیاء داخل عکس برابر باشد .
- اصل دوم : عکس شما باید در برجسته نمایی ( هایلایت یا قسمت روشن ) آزاد باشد . این بدان معناست که نکات برجسته یا منفی موجود در عکس نباید بطور عمدی هایلایت شده باشد . این هایلایت ها را می توان با عکاسی در سایه، استفاده از دیفیوزرها، و اطمینان از این که سوژه بین شما و خورشید قرار دارد، کاهش داد.
- اصل سوم : عکس شما نباید دارای هیچگونه سایه ناخواسته باشد این بدان معنی است که باید نور پردازی کاملا در اختیار شما باشد و نباید داری سایه های ناخواسته باشد ، این سایه نتیجه تابش مستقیم نور خورشید به مدل مورد عکسبرداری است .
- اصل چهارم : در عکس چشم ها باید دارای کچ لایت ( درخشانی خاص ) باشند . این یکی از اصولی است که بسیار نادیده گرفته می شود ولی از مهمترین آن ها به دلیل آن که این اصل باعث می شود که عکس شما دارای سه اصل قبلی باشد . اگر شما می توانید چشم های مدل خود را در عکس ببینید، این چشم ها باید دارای روشنایی بوده تا عکس شما را دارای عمق کرده و باعث ارتباط بیننده با مدل عکس شما شود.