دراپینگ لباس و مولاژ دو موضوع بسیار پر مطرح در زمینه طراحی لباس میباشد. بسیاری از افراد این دو اصطلاح را با یکدیگر یکسان میداند. اما باید گفت که خروجی هرکدام از آنها کاملا با یکدیگر متفاوت است. به طور کلی دراپینگ به معنی وصل کردن تکه های پارچه برروی مانکن به وسیله سنجاق است تا ظاهر کلی و سه بعدی لباس شکل بگیرد. از این طریق طراح میتواند جوانب مختلف طرح خود را بررسی کند. با توجه به آنکه با استفاده از این روش، طرح و مدل مستقیما بر روی بدن مانکن اندازه گیری میشود، از همین رو لباسی که در آخر حاصل میشود تناسب بیشتری با بدن مشتری دارد.
لازم به ذکر است که برای دراپینگ، طراح باید با اصول ایجاد الگو آشنا باشد تا بتواند آنها را به راحتی بر روی مانکن پیاده سازی نماید. برای اینکه بتوان لباس بی نقص و متناسبی را ارائه داد، لازم است از الگوی مناسبی استفاده کرد. امروزه الگوهای بسیاری در بازار وجود دارند اما از میان آنها درافتینگ، الگو کاغذی و دراپینگ اهمیت بیشتری دارند. هر اندازه کلاس طراحی لباس خلاقتر باشد و اصول کار با پارچه را بهتر بداند در این متد می تواند موفق تر ظاهر شود.
فهرست مطالب
پارچه های مورد استفاده در دراپینگ لباس
همانطور که دوره طراحی لباس آنلاین اشاره شد در دراپینگ لباس، تکه های پارچه را به مانکن وصل میکنند. اما دقت داشته باشید که از پارچه اصلی برای این منظور استفاده نمیشود. چراکه الگوی ایجاد شده میتواند دارای ایرادات زیادی باشد که قبل از ارائه به مشتری باید کاملا برطرف شوند. البته این بدین معنا نیست که میتوان از هر نوع پارچهای استفاده نمود. برای دراپینگ باید از پارچه هایی استفاده کرد که بتوانند چین ها، درزها و دوخت را به خوبی نشان دهند و مدل شما را به راحتی نشان دهند. البته قیمت پارچه هایی که برای این منظور استفاده میشود به مراتب خیلی کمتر از پارچه های اصلی لباس است.
آشنایی با مراحل دراپینگ
به صورت کلی مراحل دراپینگ لباس به ترتیب به شرح زیر هستند:
- قسمت های مهم لباس را بر روی پارچه های تستی خود بریده و علامت گذاری کنید. برای برخی از پارچه ها بایستی پیش از آغاز کار اتوکشی شوند.
- با توجه به طرح ذهنی خود، پارچه ها را به کمک سنجاق بر روی مانکن وصل کنید. این مرحله بسیار مهم است و باعث فرم بخشیدن به پارچه میشود.
- محل درزها، پنس ها و سایر موارد را علامت گذاری کنید تا محل دوخت مشخص شود. هر اندازه علامت گذاری شما در این مرحله دقیقتر باشد، لباس نهایی نیز متناسبتر خواهد بود.
- گاهی اوقات لازم است سنجاق ها را باز کنید و پارچه ها را بر روی میز کار خود قرار داده و اصلاحات نهایی را انجام دهید.
- پس از اعمال تغییرات، دوباره پارچه ها را به کمک سنجاق بر روی مانکن متصل کرده و به آنها فرم دلخواه را بدهید. اگر پارچه های شما دارای بخش های اضافی هستند در این مرحله میتوانید آنها را حذف کنید.
- سپس طرح کامل شده را از روی مانکن جدا کنید. دقت کنید که طرح و مدل باید در این مرحله بینقص باشد زیرا از روی ان الگوی نهایی ایجاد خواهد شد. شما میتوانید از طریق خط کش، درزها، محل دوخت و پنس ها را بر روی پارچه علامت بزنید تا در هنگام دوخت لباس اصلی دچار مشکل نشوید.
مولاژ در طراحی لباس
امروزه مولاژ در طراحی لباس تبدیل به پرطرفدارترین متد در سراسر دنیا شده است و طراحان معروف برای ایده پردازی های خلاقانه تر و صرف وقت کمتر از این روش استفاده می کنند. مولاژ به استفاده از مانکن به عنوان الگو می گویند و مدلسازی سه بعدی از طرح لباس در گام اولیه می باشد، استفاده از مولاژ در طراحی لباس بیشتر برای دوخت لباس های اشخاص خاص استفاده می شود، به طور مثال لباس شخصیت های سیاسی، هنری یا ستارگان هالیوود که امکان اندازه گیری یا پرو لباس برای آنها وجود ندارد با روش مولاژ انجام می شود.
در آموزش مولاژ در طراحی لباس، هنرجو مهارت و هنر طراحی لباس روی بدن مانکن را یاد می گیرد، در این آموزش به مانکنی در سایز انسانی و به اندازه ی شخص مورد نظر نیاز است.
ابزار مورد نیاز برای طراحی لباس با مولاژ عبارتند از:
- کاغذ الگو (80 سانتی متری مناسب است)
- مداد سیاه و مداد رنگی
- سانتیمتر و خط کش
- قیچی
- چسب نواری
- پیستوله
- چند متر کش 2.5 سانتی متری یا پهن تر
- زنجیر گردنبند
- کاغذ شفاف
- رولت خیاطی
- پارچه متقال
- زیپ 80 سانتی متری
مراحل ساخت مولاژ لباس
- اندازه گیری: ابتدا با مانکن یا فردی با اندام متناسب که توانایی ایستادن طولانی مدت را داشته باشد مولاژ در طراحی لباس را آغاز کنید، این فرد در زمان اندازه گیری باید لباس تنگ مانند ساپورت به تن داشته باشد، کشی را دور کمر و کش دیگر را دور برجستگی باسن فرد گره بزنید و پس از اینکه زنجیر را دور گردن حلقه کردید مولاژ را شروع کنید، حال باید با سانتیمتر اندازه ها را بگیرید و یادداشت کنید.
- محاسبات: پس از اندازه گیری باید محاسبات ساده ای برای مولاژ لباس انجام گیرد.
- کشیدن الگوی کاغذی برای مولاژ در طراحی لباس: با استفاده از اندازه ها و محاسبات، الگوی پشت و جلوی مولاژ را تهیه کنید، یعنی با استفاده از مداد و خط کش، بر روی کاغذ خطوط اصلی رسم شود و اطلاعات اضافه شود تا الگوی کاغذی مولاژ بدست آید.
- ساخت مولاژ پارچه ای: حال باید از الگو برای تهیه ی خطوط برش و دوخت بر روی پارچه متقال استفاده کنید، مانند لباس های دیگر باید بعد از برش، لبه های پارچه لبه دوزی شود و زیپ را نیز در پشت مولاژ بدوزید، این موجب سهولت پوشاندن و درآوردن لباس مانکن می شود.
- برطرف کردن اشکالات پارچه: اندازه ها و مولاژ باید به دقت بررسی شود، مولاژ در طراحی لباس باید کاملا اندازه ی بدن مشتری باشد تا به درستی و بدون هیچ چین و چروکی بر روی بدن او قرار بگیرد، هرگونه اصلاحات را ابتدا روی پارچه انجام داده و سپس به الگو منتقل کنید تا در دفعات بعدی اندازه ها دقیق باشد.
تفاوت مولاژ و دراپینگ
همانطور که گفته شد بیشتر افراد مولاژ را با دراپینگ لباس اشتباه میگیرند. در عمل شاید فرایند انجام آنها تفاوت چندانی با یکدیگر نداشته باشد اما خروجی کار آنها دارای تفاوت های عمدهای است. درواقع مولاژ به روش های حجم سازی مانکن، متناسب نمودن آن با الگو و برطرف نمودن عیوب لباس مولاژ گفته میشود. اما در مقابل به سه بعدی طراحی کردن لباس بر روی بدن مانکن دراپینگ گفته میشود.
برای اینکه بتوانید به یک طراح لباس مطرح و حرفهای تبدیل شوید، لازم است تا حتما با متد های روز و مهم قرار دادن لباس روی مانکن آشنا باشید. از این طریق خواهید توانست خروجی کار حرفهای و بی نقصی داشته باشد. همچنین بتوانید به بهترین نحو لباسی زیبا طراحی کرده اید را به نمایش بگذارید. هر اندازه در زمینه مولاژ و دراپینگ تخصص خود را افزایش دهید، بازخورد فعالیت شما بعنوان یک طراح حرفه ای لباس نیز به همان اندازه بهتر خواهد بود.